Bangladeş'in sekiz bölgesinde meydana gelen aşırı sel felaketi, yaklaşık üç milyon insanı çaresiz bıraktı. The Daily Star gazetesine göre, yerel halk son 37 yılın en ağır sel felaketini yaşadıklarını bildirdi.
Feni bölgesinden bir sakin olan Mohammad Masum, Reuters'e yaptığı açıklamada, "Son 20 yılda bu kadar su görmedim. Evimdeki her şey su seviyesi belime kadar yükseldiği için harap oldu," dedi.
Feni, selden en çok etkilenen bölgeler arasında yer alıyor. Moulvibazar, Chittagong, Habiganj ve Comilla da büyük zarar gören diğer bölgeler arasında. Bangladeş’in Sel Tahmin ve Uyarı Merkezi’ne (FFWC) göre, bölgede beş büyük nehir tehlike seviyelerinin üzerine çıktı.
Bangladeş Afet Yönetimi ve Yardım Bakanlığı sekreteri KM Ali Reza, The Daily Star'a yaptığı açıklamada, yerel yönetimlerin, selden etkilenen bölgelerin kaymakamları, Anti-Ayrımcılık Öğrenci Hareketi koordinatörleri, ordu ve gönüllülerle iş birliği içinde çalıştığını söyledi. Reza, önümüzdeki birkaç gün içinde daha fazla sel yaşanabileceğinden endişe duyduklarını belirtti ve etkilenen bölgelere gıda ve yardım malzemelerinin gönderildiğini ekledi.
Feni bölgesinde görev yapan üst düzey yetkili Musammat Shahina Akter, liseler ve hükümet binalarının geçici barınaklara dönüştürüldüğünü ve 25.000'den fazla kişinin yardım kamplarında barındığını belirtti. CNN'e yaptığı açıklamada, insanların kısa süre içinde evlerine dönebilmelerini beklemediklerini, yağmurun yavaşlamasına rağmen su seviyelerinin yağışlar durmadıkça düşmeyeceğini söyledi.
Aşırı muson yağmurları, halkın teknelerle selden kaçmasına neden oldu. FFWC, devam eden yağışların su seviyelerinin önümüzdeki 24 saat içinde daha da yükselebileceği konusunda uyardı. Sel nedeniyle yolların yıkılması veya sular altında kalması, izole topluluklara yardım ulaştırmayı zorlaştırdı.
Reuters'ın bildirdiğine göre, 2015 Dünya Bankası Enstitüsü analizi, Bangladeş'te her yıl yaklaşık 3,5 milyon insanın sel riski altında olduğunu tahmin ediyor. Bilim insanları, sel gibi felaketlerin şiddetlenmesini iklim değişikliğine bağlıyor.
Hindistan’ın dışişleri bakanlığı, Gümti Nehri’nin geçtiği havza bölgelerinde son birkaç gündeki en yoğun yağışların yaşandığını belirtti. Hindistan'daki Tripura eyaletinde, 12 kişi sel ve heyelanlar nedeniyle hayatını kaybetti.
Hindistan içişleri bakanı Amit Shah, sosyal medyada yaptığı açıklamada, hükümetin kurtarma ve yardım operasyonlarına yardımcı olmak için afet yönetim ekiplerini Tripura'ya gönderdiğini belirtti.
CNN'e konuşan Cummilla’daki Gomati Nehri yakınlarında yaşayan birçok kişi, selin Hindistan’ın barajı açmasından kaynaklandığını söyledi. Hindistan Dışişleri Bakanlığı, Gomati Nehri barajının açılması nedeniyle sel felaketinin meydana geldiği iddialarını reddetti ve selin son birkaç gündeki "yılın en yoğun yağışları" nedeniyle olduğunu açıkladı.
Comentarios