Yeni bir araştırma, Avrupa'daki büyük enerji şirketlerinin faaliyetlerinin biyoçeşitliliğe verdiği zararların yüzde 47'sini gizlediğini ortaya koydu.
Araştırmacılar, 30 büyük Avrupa enerji şirketiyle ilgili yaklaşık 50 olayı analiz etti. Bu olaylar arasında ormansızlaşma, habitat tahribatı ve kuşların elektroküsyonu gibi biyoçeşitliliği tehdit eden durumlar yer alıyordu. Sonuç olarak, şirketlerin bu olayların 22'sini sürdürülebilirlik raporlarında bile belirtmedikleri ortaya çıktı. Bu durum, Basque Ülkesi Üniversitesi'nin yayımladığı bir basın bülteninde belirtildi.
Çalışmanın baş yazarı ve Basque Ülkesi Üniversitesi ekonomi ve işletme fakültesi doktora öğrencisi Goizeder Blanco-Zaitegi, "Avrupa direktifleri, büyük şirketlerin çevre ve biyoçeşitlilikle ilgili belgeler yayımlamasını zorunlu kılıyor. Ancak bu belgelere hangi bilgilerin dahil edilmesi gerektiği tam olarak belirtilmemiş. Her şirket hangi konuyu ele alacağını kendi belirliyor. Böylece serbestçe hareket ediyor ve imajlarını yumuşatıyorlar," dedi.
Araştırma, enerji şirketlerinin biyoçeşitliliği tehdit eden olayların sadece yüzde 23'ünü açık bir şekilde raporladığını ortaya koydu. Olayların bazıları belirsiz bir şekilde iletişimle sunulmuştu. 14 vaka üzerinde yapılan incelemelerde, olumsuz etkilerin yüzde 30'unda şirketlerin, eylemlerini minimize etmek ve sorumluluklarını nötralize etmek için stratejiler kullandığı tespit edildi.
Blanco, şirketlerin en yaygın olarak kullandığı tekniğin olumlu çabalarını ve iyi yanlarını vurgulamak olduğunu söyledi. Örneğin, bazı şirketler tropikal bölgelerde biyoyakıt üretmek için palmiye ağaçları dikiyor ve bu da yerel ekosistemleri yok ediyor. Ancak sürdürülebilirlik raporlarında bu durumu yumuşatarak, başka bölgelerde çok sayıda ağaç diktiklerini vurguluyorlar. Bu, palmiye ağaçlarının neden olduğu ormansızlaşmayı telafi etmiyor, çünkü dikilen ağaçlar zarar gören alanlardan çok uzakta bulunuyor.
Enerji şirketleri ayrıca, tahribatın sorumlusunun kim olduğunun belirsiz olduğunu veya tedarikçileri suçladıklarını belirtti.
Araştırma ekibi, şeffaflığın olay türüne göre değiştiğini buldu. Enerji şirketleri, yerli toplulukları etkileyen olaylar ve kuşların elektroküsyonuyla ilgili durumları daha doğru bir şekilde açıklarken, ekosistemlerin dönüştürülmesi veya yok edilmesi gibi daha karmaşık sorunlarda bu durum geçerli değildi.
"Örneğin, bir rüzgar çiftliği bir türün göç koridoru üzerine inşa edilmişse, bunu açıkça iletmezler. Etkiler daha derin ve ölçülmesi zor olduğunda, bu tür olayları gizleme eğilimindedirler," dedi Blanco.
Blanco, "İnsanlar işin içine girdiğinde şeffaf olmamak daha zor. Doğa gibi sessiz kalmazlar, konuşurlar, protesto ederler ve karşı çıkışta bulunurlar. Bu tür olaylar mutlaka iletilmelidir," diye ekledi.
Kaynak: Journal of Behavioral and Experimental Finance
コメント