top of page

Dubai Faciasının Nedeni: İklim Krizi mi? Bulut Tohumlama mı?

Güncelleme tarihi: 21 Haz


Dubai'de Aşırı Yağışlar

Birleşik Arap Emirlikleri’nde kurak geçen kışın ardından gelen aşırı yağış, hayatı felç etti. Meteorologlar ve iklim bilimciler, aşırı yağışların insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle dünyayı bekleyen felaketlere benzediğini söyledi.

Öte yandan, Dubai’deki aşırı yağışın nedeninin bulut tohumlama olabileceği de düşünülmüştü. Ancak meteorologlar, bulut tohumlamanın yağmur yağmasına katkı sağlayabileceğini, ancak gerçekten aşırı yağışın veya selin bu yöntemle oluşmadığını belirtti.


Bulut tohumlaması, uzun yıllara dayanan bir geçmişe sahip olsa da, hala tartışmalı bir konu olarak kabul ediliyor.


Aşırı yağışlar, havayollarında da kriz yarattı. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nin eski baş bilim insanı meteorolog Ryan Maue, bu olayın kesinlikle bulut tohumlama ile ilgili olmadığını ifade etti. Ayrıca, günler öncesinde hava durumu tahminlerinin kayıtlara geçmiş olması, bu yağışların bulut tohumlamayla ilişkisinin olmadığının bir diğer kanıtıydı. Atmosfer bilimi araştırmacısı Tomer Burg da, altı gün önce Birleşik Arap Emirlikleri’nde bütün bir yıl için tipik miktar olan birkaç inçlik yağmur öngören bilgisayar modellerine işaret etti.


Pennsylvania Üniversitesi iklim bilimcisi Michael Mann, üç alçak basınç sisteminin jet akımı - hava sistemlerini hareket ettiren hava nehri - boyunca Basra Körfezi’ne doğru yavaşça hareket eden bir fırtına treni oluşturduğunu söyledi. Mann, “Bulut tohumlamasını suçlamak hava tahminlerini ve hava olaylarının nedenlerini göz ardı etmektir” diyor. Michael Mann, ‘bulut tohumlamasını’ suçlayan kesimlerin aynı zamanda dikkatleri gerçekte olanlardan başka yöne çekmeye çalışan iklim krizi inkarcıları olduğunu ileri sürdü.


Imperial College of London’dan iklim bilimci Friederike Otto ise “Şiddetli yağışlardan bahsederken iklim değişikliğinden bahsetmemiz gerekir. Bulut tohumlamasına odaklanmak yanıltıcı olur” dedi


Bulut Tohumlaması Nedir? Bulut tohumlaması, bir bulutun yağış üretme kapasitesini artıran bir hava durumu düzenleme tekniğidir. Kullanılacak uçak gökyüzüne gönderilmeden önce tahmincilerin tohumlanacak doğru bulutu seçmesi gerekiyor.


Dubai’de son 75 yılın en şiddetli yağışı yaşandı ve çöl şehri Dubai sular altında kaldı. Bu olay, aşırı yağışların insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle dünyayı bekleyen felaketlere benzediğini gösteriyor.


0 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page