2024 yazı, kuzey yarımkürede bugüne kadar kaydedilen en sıcak yaz olarak tarihe geçti. Avrupa Birliği'nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S) tarafından yapılan bu açıklama, küresel ısınmanın etkilerinin ne denli ciddi boyutlara ulaştığını gözler önüne seriyor.
Küresel Sıcaklıklar Rekor Kırıyor
Bu yılın Haziran-Ağustos dönemini kapsayan boreal yaz, 2024 yılının tamamının 2023'ten daha sıcak olma olasılığını büyük ölçüde artırdı. Copernicus İklim Değişikliği Servisi'nin direktör yardımcısı Samantha Burgess, "2024'ün son üç ayında, dünya en sıcak Haziran ve Ağustos aylarını, kaydedilen en sıcak günü ve en sıcak boreal yazı yaşadı. Bu rekor sıcaklıklar zinciri, 2024'ün tarihin en sıcak yılı olma olasılığını artırıyor," diye belirtti.
2024 yazının ortalama küresel sıcaklığı, 1991-2020 dönemine kıyasla 0,69 santigrat derece daha yüksekti ve geçen yılın 0,66 santigrat derece üzerindeki ortalamasını geride bıraktı. Ağustos ayı ise, sanayi öncesi döneme kıyasla 1,51 santigrat derece daha sıcaktı ve son 14 ayın 13'ünde dünyanın ortalama yüzey hava sıcaklığı 1,5 santigrat derece eşiğinin üzerine çıktı. Bu eşik, gezegenin iklim değişikliğinin en kötü etkilerini yaşamaya başladığı kritik bir sınır olarak kabul ediliyor.
Son 12 ayda, ortalama küresel sıcaklık sanayi öncesi dönemin 1,64 santigrat derece üzerinde gerçekleşti ve bu, herhangi bir 12 aylık dönem için kaydedilen en yüksek sıcaklık oldu.
Avrupa’da Sıcaklıklar ve Kuraklık
2024 yılı boyunca, Avrupa’da Ağustos ayı kara sıcaklıkları, 1991-2020 dönemi ortalamasının 1,57 santigrat derece üzerinde gerçekleşti ve bu, kıta için kaydedilen en sıcak ikinci Ağustos oldu. C3S'ye göre, bu yaz kuzey ve batı Avrupa’da yağışlar ortalamanın üzerinde olurken, Doğu Avrupa ve Akdeniz'in büyük bölümlerinde yağışlar ortalamanın altında kaldı ve bazı bölgelerde kuraklık yaşandı.
Avrupa kıtasında sıcaklıklar, en çok Doğu ve Güney Avrupa’da ortalamanın üzerinde seyrederken, Birleşik Krallık'ın kuzeybatısı, İrlanda, İzlanda, Portekiz'in batı kıyısı ve Norveç'in güneyi ortalamanın altında sıcaklıklar gördü.
Dünya Genelinde İklim Anomalileri
Dünyanın diğer bölgelerinde, ortalamanın üzerinde sıcaklıklar en çok Antarktika, Kanada, Meksika, Teksas, Japonya, Çin, İran, kuzeydoğu Afrika ve Avustralya’da kaydedildi. Buna karşın, doğu ABD, Alaska, Güney Amerika’nın bazı bölgeleri, Rusya, Pakistan ve Sahel bölgesinde sıcaklıklar ortalamanın altında kaldı.
Arktik'te deniz buzu yayılımı, Ağustos ayında ortalamanın yüzde 17 altında gerçekleşti ve uydu kayıtlarına göre bu ay için kaydedilen dördüncü en düşük seviyeye ulaştı. Antarktika’da ise deniz buzu yayılımı, Ağustos ayında uydu kayıtlarının tutulmaya başlamasından bu yana ikinci en düşük seviyesinde, ortalamanın yüzde 7 altında gerçekleşti.
C3S'nin basın açıklamasına göre, “Arktik Okyanusu'nun hemen hemen tüm bölgelerinde deniz buzu konsantrasyonu ortalamanın altında kaldı.”
Geçtiğimiz ayın yüksek sıcaklıkları, Avrupa kıtasının büyük bir bölümünde normalden daha kuru hava koşullarına yol açtı. Özellikle Doğu ve Güney Avrupa, kuraklık ve orman yangınları ile mücadele etti. Meksika, Kuzey Amerika'nın güneyi, Çin, Rusya'nın bazı bölgeleri ve Güney Afrika ile Güney Amerika’nın büyük bölümleri de ortalamanın altında yağışlar aldı ve orman yangınlarına maruz kaldı.
Burgess, insanlık olarak sera gazı emisyonlarını acilen azaltmadığımız takdirde, sıcaklıkla ilgili hava aşırılıklarının daha da şiddetleneceğini ve bunun insanlık ile gezegen için yıkıcı sonuçlar doğuracağını vurguladı.
Comments