Latin Amerika, ekosistemlerini madencilik ve ormansızlaşmadan korumak için dünyanın en tehlikeli bölgelerinden biri olarak öne çıkıyor. 2023 yılında, çevreyi savunmak adına hayatlarını kaybedenlerin yarısı yerli halklardan oluştu. Bu trajik tablo, yok olma çağına doğru hızla ilerlediğimizi gösteriyor.
Geçtiğimiz yıl, çevreyi savundukları için en az 196 kişi öldürüldü. Bu sayı, her iki günde bir çevre savunucusunun öldürüldüğü anlamına geliyor. Kolombiya, Brezilya, Meksika ve Honduras, topraklarını ve ekosistemlerini korumaya çalışan insanlar için en ölümcül ülkeler olarak öne çıkıyor. Global Witness tarafından hazırlanan rapora göre, bu dört ülke dünya genelindeki tüm çevreci cinayetlerinin %70'inden fazlasına ev sahipliği yapıyor.
Cinayetler ve Cezasızlık
Cinayetlerin çoğunun cezasız kaldığını belirten Global Witness, özellikle madencilik sektörünün bu trajedilerde büyük bir rol oynadığını vurguluyor. 2023 yılında madencilik sektörüne bağlı olarak 25 cinayet işlendi. Öldürülenlerin %43'ü yerli topluluklardan olup, neredeyse %90'ı erkekti. Bu korkunç tablo, Global Witness’ın 2012'den bu yana topladığı verilere göre toplam cinayet sayısını 2.106’ya çıkardı.
Global Witness raporunun baş yazarı Laura Furones, "İklim krizi hızlanırken, gezegenimizi cesurca savunmak için sesini kullananlar şiddet, sindirme ve cinayetle karşılaşıyor. Verilerimiz, cinayet sayısının endişe verici derecede yüksek olmaya devam ettiğini gösteriyor, bu da kabul edilemez bir durum" dedi.
Kolombiya: Şiddetin Merkezi
Kolombiya, 2023 yılında çevre savunucuları için en ölümcül ülke oldu. Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro'nun çevre savunucularına yönelik şiddeti azaltma sözüne rağmen, rakamlar şiddeti durdurmada etkisiz kalındığını gösteriyor.
Ülkenin güneybatısında, uyuşturucu kaçakçılığı ve koka yetiştiriciliği ile ilgili şiddetin çapraz ateşinde kalan yerli topluluklar en çok etkilenenler arasında yer alıyor. Kolombiya hükümeti, konuyla ilgili olarak yorum yapmaktan kaçındı.
Brezilya ve Asya'daki Durum
Brezilya'da geçen yıl işlenen çevreci cinayetler 34'ten 25'e düştü. Öldürülenlerin yarısından fazlası yerli topluluklardandı ve cinayetler aşırı sağcı lider Jair Bolsonaro döneminde zirveye ulaştı. Asya'da ise Filipinler, Hindistan ve Endonezya en fazla can kaybının yaşandığı ülkeler oldu.
Kayıp ve Kaçırılma Vakaları
Raporda, sadece cinayetlerin değil, aynı zamanda çevre savunucularının kaybolması ve kaçırılmasının da yaygın olduğu belirtiliyor. Ayrıca, dünya çapında aktivistlerin suçlulaştırılmasının giderek yaygınlaştığı vurgulanıyor.
Güney Afrika'dan Goldman Çevre Ödülü sahibi Nonhle Mbuthuma, raporun önsözünde, "Dünyanın her köşesinde, ormansızlaşma, kirlilik ve toprak gaspı gibi madencilik endüstrilerinin yıkıcı etkisini ifşa etmeye cesaret edenler şiddet ve sindirmeyle karşılaşıyor. Bu özellikle iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir rol oynayan ancak her yıl orantısız bir şekilde hedef alınan Yerli halklar için geçerli" dedi.
Comments