top of page

Polinatör Eksikliği ve Küresel Gıda Krizi

Polinatör Eksikliği ve Küresel Gıda Krizi

Rutgers Üniversitesi liderliğindeki uluslararası bir araştırma ekibi, altı kıtadaki 1.500'den fazla tarım arazisinin ürün verimlerini inceledi ve polinatör eksikliğinin, meyveler, kuruyemişler, sebzeler ve baklagiller gibi önemli, besin açısından zengin gıdaların küresel üretimini sınırladığını ortaya koydu.


Polinatör Eksikliğinin Tarım Üzerindeki Etkisi


Araştırmacılar, farklı bölgelerde çeşitli ürünler yetiştiren birçok çiftliğin, polinatör eksikliği nedeniyle artık optimum seviyede üretim yapamadığını buldu. Bu durum, özellikle besleyici gıdaların üretimini olumsuz etkiliyor.


Araştırmanın yazarlarından ve Rutgers Üniversitesi Çevre ve Biyolojik Bilimler Fakültesi'nde doktora sonrası araştırmacı olan Katie Turo, "Bulgularımız hem endişe hem de umut verici. Yaygın verim açıklarını tespit ettik. Ancak, polinatör yönetimi ve araştırmalarına devam eden yatırımlarla mevcut tarım alanlarımızın verimliliğini artırabileceğimizi düşünüyoruz," dedi.


Polinatör Eksikliği ve Küresel Gıda Krizi

Polinatörlerin Önemi


Dünya üzerindeki çiçekli bitkilerin yaklaşık %88'i ve önde gelen gıda mahsullerinin %76'sı, polinatörlerin desteğiyle çoğalıyor. Bu bitkilerin polinatörler tarafından döllenmesi, bitkilerin tohum ve meyve üretmesini sağlar. Bu süreçte, yaban arıları, bal arıları, diğer böcekler ve yarasalar, küçük memeliler, sinek kuşları gibi hayvanlar rol oynar. Ancak, arılar, diğer polinatörlere göre daha fazla çiçeği ziyaret ettikleri ve daha fazla polen taşıdıkları için en etkili polinatörler olarak kabul edilir.


Rutgers'taki bilim insanları, elma, kahve ve yaban mersini mahsullerinin polinatör eksikliğinden en çok etkilenenler olduğunu belirledi. Çalışmada incelenen 25 farklı ürün için değerlendirilen ülkelerin %85'inde verim açıkları tespit edildi. Ancak araştırmacılar, polinatör ziyaretlerinin artmasıyla bu sorunun giderilebileceğine inanıyorlar. Turo, düşük ve yüksek verimli tarlalar arasında polinatör ziyaretlerinin tutarlılığının artırılmasıyla birçok verim probleminin çözülebileceğini belirtti.


Gıda Güvenliği ve Polinatörlerin Yönetimi


Araştırmanın bulguları, dünya nüfusuna yetecek kadar gıda temin edebilmek için polinatörlere daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor. Polinatörlerin yönetimi ve korunması, tarım alanlarının daha verimli hale getirilmesine katkıda bulunabilir.

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Komentarze

Oceniono na 0 z 5 gwiazdek.
Nie ma jeszcze ocen

Oceń
bottom of page