Son yıllarda fosil yakıt şirketlerinin motor sporları, futbol, golf ve kar sporlarına milyarlarca dolar pompaladığı ortaya çıktı. New Weather Institute'un (NWI) yayınladığı yeni rapora göre, bu tür devasa sponsorluk anlaşmaları, şirketlerin toplumdaki itibarlarını düzeltme ve dikkatleri çevreye verdikleri zararlardan uzaklaştırma stratejisinin bir parçası.
NWI'nin yaptığı araştırmaya göre, bu sponsorlar arasında Suudi Arabistan’ın Aramco şirketi ve TotalEnergies, Shell ve Ineos gibi büyük oyuncular yer alıyor. Raporda, özellikle Cristiano Ronaldo, Lionel Messi ve Tyson Fury gibi spor yıldızlarının Orta Doğu’da bu tür etkinliklere katılması sağlanarak, şirketlerin pozitif imaj inşa etmeye çalıştığı vurgulanıyor.
Spor Aklaması' ve Sosyal Lisans
"Spor aklaması" olarak tanımlanan bu yöntem, tıpkı bir zamanlar tütün şirketlerinin izlediği yol gibi, fosil yakıt şirketlerinin de insan sağlığı ve iklim krizine olan etkilerinden dikkatleri uzaklaştırmak için sporun büyük kitlesel gücünü kullanmasına dayanıyor. NWI’nin raporuna göre, bu anlaşmalar topluma verilen zararın üzerini örtme amacı taşıyor. Hatta Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, spor yıkamanın ülkenin GSYİH'sine %1 katkı sağlayacağını belirterek bu politikayı sürdüreceklerini açıkça dile getirmişti.
Büyük Spor Dallarındaki Fonlar
Raporda, en büyük sponsorluk anlaşmalarının motor sporlarında görüldüğü, petrol ve gaz endüstrisinin motor sporlarına 2,2 milyar dolar yatırdığı ifade ediliyor. Futbol, 1 milyar dolarlık sponsorluk anlaşmasıyla ikinci sırada yer alıyor. Özellikle Aramco’nun 1,3 milyar dolarlık spor sponsorluğu yatırımı, sektördeki en büyük harcamayı temsil ediyor.
Bu sponsorluklarla ilgili en büyük endişe, şirketlerin faaliyetlerini "normalleştirmek" ve çevresel zararlardan sorumlu tutulmamak için sporun pozitif etkilerini kullanmaları. Total Energies ve Shell gibi şirketler ise bu anlaşmaların, markalarını sporun değerleriyle özdeşleştirerek geniş kitlelere ulaştırma amacını taşıdığını savunuyor.
Comments