Volvo Cars, 2030 yılına kadar sadece elektrikli araç (EV) satma hedefini rafa kaldırdı. Şirket, bataryalı araçlara olan talebin düşmesiyle bu kararı aldı.
İsveçli otomobil üreticisi, artık 2030 yılı itibarıyla küresel satış hacminin %90 ila %100'ünün elektrikli araçlardan oluşmasını hedefliyor. Bu hedef, tamamen elektrikli araçların yanı sıra plug-in hibritlerin de dahil olduğu bir kombinasyonu içeriyor.
Piyasa Koşulları ve Hedef Değişikliği
Volvo, üç yıl önce açıkladığı hedefi değiştirme gerekçesi olarak değişen piyasa koşullarını gösterdi. Otomotiv sektörü, Çin'de üretilen elektrikli araçlara uygulanan ticaret tarifelerinin neden olduğu yavaşlama ve belirsizlikle karşı karşıya.
Ford ve General Motors gibi diğer büyük otomobil üreticileri de elektrikli araç planlarını geri çekti.
Volvo, sınırlı sayıda "hafif hibrit" — yani sınırlı elektrik desteği sunan daha geleneksel araçlar — sunmayı da planlıyor.
Volvo Cars CEO'su Jim Rowan, "Geleceğimizin elektrikli olduğuna dair inancımız tam," dedi. Ancak, elektrifikasyona geçişin doğrusal olmayacağını ve müşteri ve pazarların farklı hızlarda ilerlediğini vurguladı.
EV Pazarındaki Zorluklar
Şirket, şarj altyapısının yavaş ilerlemesi ve tüketici teşviklerinin kaldırılmasının EV iş ortamını değiştirdiğini belirtti.
Bağımsız hisse senedi analisti Anna McDonald, bazı hükümetlerin elektrikli araç alımlarını teşvik etmek için uyguladığı sübvansiyonların sona erdiğini ve tüketicilerin şarj konusunda endişeli olduğu için talebin düşük kaldığını ifade etti. Ayrıca, elektrikli araçların hâlâ geleneksel araçlardan daha pahalı olduğunu belirtti.
McDonald, Avrupa Birliği ve ABD'nin Çin'den ithal edilen otomobillere uyguladığı tarifelerin, bu araçların pazarlarını doldurmasını engellemeyi amaçladığını, ancak bu durumun araçların Çin dışında üretilmesini zorunlu kıldığını ve bunun da daha maliyetli olduğunu vurguladı. "Otomobil üreticileri, bu araçlardan zarar etmek istemiyor," dedi.
Gelecek Hedefleri ve Strateji Değişikliği
Volvo, 2025 yılına kadar satışlarının %50 ila %60'ının tamamen elektrikli ve hibrit araçlardan oluşmasını bekliyor. Şirketin daha önceki hedefi, gelecek yıl itibarıyla araçlarının en az yarısının tamamen elektrikli olması ve geri kalanının hibrit modellerden oluşmasıydı.
Volvo'nun ürün sorumlusu ve strateji başkanı Erik Severinsson, bu durumu, müşterilerin tam elektrifikasyona geçiş yolculuğunda onlara yardımcı olacak pragmatik bir yaklaşım olarak nitelendirdi. "Birçok müşteri için bu adım adım bir yolculuk olacak," dedi.
Çin Tarafından Karşılaşılan Zorluklar
Volvo Cars, Çinli otomobil üreticisi Geely tarafından büyük oranda sahipleniliyor ve şirketin Çin'deki fabrikaları kullanıyor. Bu nedenle, Kuzey Amerika ve Avrupa'da Çin'de üretilen elektrikli araçlara uygulanan ithalat tarifeleri de Volvo'yu etkileyecek.
Çin, Batılı ülkeler tarafından kendi otomobil üreticilerine haksız bir avantaj sağladığı gerekçesiyle suçlanıyor. Ancak, Çin bu suçlamaları reddediyor ve tarifeleri "tek taraflı" ve "ayrımcı" olarak nitelendiriyor.
Comments